Ana içeriğe atla

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİN ANAHTARI NEDİR ? (ANKET ANALİZİ)


 



Sürdürülebilir geleceğin anahtarı nedir ? Sorusuna cevap bulmak için düzenlediğim ankete gelen cevapların oranı aşağıdaki gibidir.

🔑Çalışanlar 25%

🔑 Müşteriler 4%

🔑 Kuşaklar arası entegrasyon 29%

    🔑 İnovatif yaklaşımlar 42% 

      Bana göre; 

🔑ÇALIŞANLAR NASIL? 

Şirketlerin başarısı için en önemli güçlerinden birisi  çalışanlardır. Şu unutulmamalıdır ki rakiplerinizden farkınızı ortaya koyacak olan , sizi ileriye taşıyacak olan  taklit edilemeyen tek gücünüzdür çalışanlar.

Şirketinizin başarısı, performansı, sürdürülebilirliği çalışanlarınızın katkısı ile doğru orantılıdır.

Çalışanların şirketin sürdürülebilirliği için; önemini vurgulayan belli başlı noktalar neler olabilir?

 Donanımı ve Becerisi ; sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için nitelikli ve katkı odaklı çalışanlarınız olması gerekir. Donanımlı gelişime açık , katkı odaklı çalışanlar ; iş süreçlerine gelişim yönlü katkıda bulunarak yaratıcı çözümler üretirler .

Çalışanların ; kendini , çevresini , işini ve şirketini geliştirebilmesi için , katkı odağını benimsemesi gerekir . Bunun için de için donanımlı   ve becerikli olmalıdır. 

 Motivasyon ; Çalışanların motivasyonun yüksek olması ; şirketine ve işine bağlılığını artıracaktır. Günümüzde çok zor olsa bile imkansız olmayan bağlılık kültürü şirketin verimliğini artırarak hedeflerine ulaşmasını sağlayacaktır. Motivasyonun yüksek tutulması ile bağlılık yani ‘’uzun süreli işbirliği kültürü’’ şirketlerin  yetenekli çalışanları bünyelerinde tutmalarını sağlayacaktır.

 İnovatif Bakış ; Çalışanların yaratıcı ve yenilikçi fikirleri, firmanın rekabetçi avantaj elde etmesine ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur. İnovatif fikirler, firmanın ürün ve hizmetlerini geliştirirken pazardaki değişen taleplere uyum sağlamasına olanak tanır.

 Biz Kültürü – Birlik Ruhu ; Çalışanlar arasında uyum ve işbirliği ; iletişimi güçlendirerek verimliği artıracaktır. Birlik ruhu , ortak sinerji sonucunda ; yeteneklerin ayni resmi görmeleri ile zorlu problemler kolaylıkla çözülecektir.

 İç Paydaş ve Dış Paydaş Memnuniyeti;  Çalışanların müşterilere yönelik tutumları, müşteri memnuniyetinin en önemli dayanağıdır. Şirketin müşterilerin sesindeki imajı çalışanların ; dışarıdaki insan müşteriler , içerideki insan iş arkadaşları  arsındaki memnuniyete bağlıdır. Firma değeri , marka değeri, imajla doğru orantılıdır.

Beklenmedik durumlarla karşılaşıldığı zaman  oluşan veya oluşabilecek krizleri ortadan kaldırmak ; donanımlı , motivasyonu yüksek ve ortak sinerji ile hareket eden çalışanlara sahip olan şirketler için oldukça kolay olacaktır. 

🔑MÜŞTERİLER NASIL?

 Şirketlerin varoluş sebebi müşterilerdir. Müşteriler olmazsa , kazanç olmaz , gelişim ve değişim olmaz . Şirketleri sürdürülebilirliği götürecek olan ; müşteri ihtiyaç ve beklentileridir. ‘’ Müşteri Kraldır’’ cümlesi herhalde en doğru ifade şekli olacaktır. Sürdürülebilir şirket olmak istiyorsanız odağınızın müşterileriniz olması gerekir .Müşteri kraldır ancak kral gibi davranmaz sadece kendinin şirketlerin odağında olmasını ister 

Odakta Olan Müşteri Ne Bekler?   

 Bilgilenme ihtiyacının karşılanmasını

Çözüme yönelik olunmayı

 Satın aldığı ürün veya hizmetin imajını güçlendirmesini

✔ Firmaya – ürüne güvenebilmeyi

Satın aldığı ürün veya hizmetin hayatını kolaylaştırmasını

 Dostluk kurulmasını 

Bütçesi paralelinde en iyi ürünü almayı , optimum satınalma yapmayı

Sürdürülebilir ticareti anlayışının geliştirilmesini .

 bekler….

 Kral olarak tanımladığımız müşteriler aslında şirketler gibi  sürdürülebilir ticareti beklemekte . Müşterilerinizde sürdürülebilir ticaretinizin  dayanağı müşteri sadakatinin sağlanmasıdır.

Müşterilerinizi ‘’Sadık Müşteri’ye’’ dönüştürmelisiniz. 

🔑KUŞAKLAR ARASI ENTEGRASYON NASIL? 

Şirketlerde her dönemde olduğu gibi günümüzde de farklı düşünce yapısına sahip  çalışanlarla birlikte iş üretmek zorunda  kalmıştır. Bunda da başarılı olmuşlardır.

Kimler bu kuşaklar ;

     ✔ Z Kuşağı (2000-2012 doğumlular),

     ✔ Y Kuşağı (1980-1999 doğumlular),

     ✔ X Kuşağı (1965-1979 doğumlular)

     ✔ Baby Boomers olarak  adlandırılan ,nüfus  patlama kuşağı (1946-1964 doğumlular)

Günümüzde şirketlerde yöneticiler ağırlıkta X ve Y kuşağıdır. Bu iki kuşak çok fazla ayrışmayıp entegre olmuş başarılı olarak şirketleri günümüze taşımıştır.

 Bana göre en önemli problem X ve Z kuşağının entegrasyonundadır. 

Şunu utmamak gerekir şirketlerin geleceği Z kuşağının düş gücünde saklıdır. Doğru ve yerinde yaklaşımlarla Z kuşağını iş dünyasına entegre etmek gerekir. Bunu başarabilmek için Z kuşağının olumlu yönlerine odaklanmak ve beklentilerini karşılamak doğru yaklaşım olacaktır. 

Z kuşağının olumlu yönleri nelerdir? sorusunun cevabı sanırım aşağıdakiler gibi olacaktır. 

     ✔Nelere sahip olduklarını, neleri yapabileceklerini ve ne istediklerini  biliyorlar

     Özgüvenleri yüksektir.

     ✔ İletişim sanatçısı olmakla birlikte kendilerini iyi ifade edebiliyorlar.

     İş geliştirme ve katkı odaklı performans sergilemeye istekliler.

     ✔ Hiyerarşiden uzak durup hızlı sonuç almak istiyorlar.

     ✔Takdir edilmek, şeffaf geribildirim almak  istiyorlar.

     ✔ Dürüstler, adaleti ve barışı seviyorlar. Haklarını aramada taviz vermiyorlar.

     ✔ Kariyer yol haritasının net belirlenmesini, objektif değerlendirilmek istiyorlar 

    ✔Öğrenmeye istekliler, donatılmaya açıklar

    ✔ Teknolojiye hakimler, bilginin hızına anında adapte olabiliyorlar. Bilim ve teknoloji ile yakından ilgileniyorlar.

    ✔ Doğayı ve hayvanları seviyorlar 

Onlar için; anlaşılmak ve değer görmek paradan daha öncelikli bir kavramdır. Çalışırken para kazanmanın yanında;  işinden tatmin olmak, iş dışında da bir hayatının olduğunun kabul edilmesini ve insan odaklı yaklaşım bekleyerek konfor alanına müdahale edilmemesini hayatı mutlu ve sosyal yaşayabilmeliyim diyerek haklı taleplerini ifade ediyorlar… 

Teknoloji ve bilgiye hakim olmalarından dolayı; işletmelerin ihtiyaç duyduğu inovasyona Z kuşağı ile ulaşılacağı unutulmamalıdır. 

Şirketlerin sürdürülebilirliği; bir kuşağın kendinden sonraki kuşağa aktaracağı tecrübe ve bilgi birikimi ile mümkündür. 

Z kuşağının; bilinçli, doğruyu bulma yolunda eleştiren bir yapıya sahip olduğu düşünüldüğünde; değişim odağı ile nedenlerini araştırabileceği, öğrenen, gelişim odaklı ve liderlik edeceği işlere yoğunlaşır. 

Z kuşağı; işe sahiplenmesi ve şirketini benimsemesi için şirket içi eğitimler vererek iş ilgili donatılmalıdır. Şirket içerisinde sosyal aktivitelere katılımlarının sağlanmasıyla biz bilinci ile hareket etme kabiliyeti kazandırılmalıdır. Görev yetki ve sorumlulukları yetkinliklerine göre belirlenmeli, neyi, nasıl, ne zaman istediğinizi açık olarak ifade etmelisiniz. Açık, şeffaf, dürüst ve yüz yüze iletişimi tercih ederek onlara fikirlerini önemsediğinizi takdir ettiğinizi hissettirmelisiniz. 

🔑İNOVATİF YAKLAŞIMLAR NASIL? 

Rekabet dünyasında başarı hızlılık üzerine kuruludur. Mevcut durumu koruyoruz , doğru yoldayız düşüncesi hiç farketmediğiniz bir anda yolun sonunu görmenizi sağlayacaktır. Şirketler yenilikçi ve özgün ürünler üreterek sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilir. Rekabet avantajı sağlamanız , takip edilen olmanız için inovatif yaklaşımı yapınıza özümsetmeniz gerekir. 

İnovatif yaklaşım şirketin sürdürülebilirliği için ne  işe yarar?

     Rekabet üstünlüğü sağlar ,takip edilen olmak .

    ✔Müşteri sadakatini sağlar , karlı ve sürekli satış

    ✔ Şirketin performansını arttırarak verimliği sağlar , optimum kapasite kullanımı

    Çalışanlar tarafından tercih edilen şirket olmanızı sağlar , donanımlı ve becerikli çalışanlar. 

    ✔Oluşacak talep ve ihtiyaçlara yön vermenizi sağlar , hızlı cevap

ve en önemlisi de ; oluşabilecek kriz durumlarına her zaman hazırlıklı yakalanırsınız.

 Şirketlerin geleceği için dört konuda çok önemlidir . Bana göre bular içerisinde en önemli olanı ; İnovatif yaklaşımlardır. Tabi ki burada satacağınız ürünler ve hizmetlerle ilgili  inovatif yaklaşımlarla birlikte insan kaynağına da (içerideki insan/çalışanlar , dışarıdaki insan/müşteriler) inovatif yaklaşım sergilemek gerekir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

  Günümüz rekabet şartlarında varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmeler için müşterileri ile iyi ilişkiler kurmaları ve müşterilerinde sürdürülebilir satışı gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Müşteriler ile kurulacak gelişim yönlü ilişkiler iş performansını belirleyen bir unsur olarak görülmekte ve bu bağlamda; satış gücü yönetimi ve satıcı kritik önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin satış gücünün önemli bir güç olarak algılaması ve satış gücü yönetimine daha fazla odaklanması gerekir.   SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLER İ  1.   Takım Çalışması Nedir? Ne Değildir? 👉Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışanların bir arada çalışması gerektiği, kendi yetenek ve bilgi birikimlerini birleştirerek, ekipteki diğer kişilerle işbirliği yapmasını sağlar. Etkin bir iletişim, rol paylaşımı ve koordinasyon sağlamak. 2.      Yönetici ve Liderlik Sanatı Proaktif Olma Proaktif Yönetici Nasıl Olunur? Z Kuşağı İle Entegrasyon 👉Çalışanların ve organiza...

SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ?

Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.  🔑Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.   Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır. Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.   🔑Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.  Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşaca...

BAŞARI İÇİN BİRLİK RUHUNU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 🎯✍

  İçsel Motivasyonu ve içsel özgüveni yüksek liderler birliği oluşturabilir. Biz kültürünün benimsenmesi , biz başaracağız , birlikte yapacağız ifadeleri ile kenetlenme zafer yolculuklarının başlangıç noktasıdır. Öğrenen gelişim yönü kuvvetli organizasyonlar , ulaşılabilir gerçekçi hedefler , uygulanabilir iş planı , etkili şeffaf iletişim , adaletli yönetim , öğreti odaklı geribildirim , özverili ekip çalışması , düşünen çalışanlar 1+1 >2 sinerjisine inanan takımlar birliği oluşturabilir. Birlik ruhu , ekip ruhu , biz kültürü oluşmasında en etkili faktör arif olan , adil olan ve zarif olan bir liderliğin ortaya çıkmasıdır.    Şu unutulmamalıdır. İnsanlar bilgeliğine inandıkları , adaletine güvendikleri ve sevdikleri liderlerle zafer yolculuklarına çıkarlar. Başarı da başarısızlıkta takım liderinin sorumluluğundadır. Takımın başarısızlığında kimse günah keçisi aramamalıdır. İşler kötüye gidiyorsa liderin sorumluluğu o ölçüde artar. Takım liderinin;  ✔Bilgili ve bi...