Ana içeriğe atla

✍STRATEJİK PLANLAMA VE KURUMSAL İŞ ANALİZİ✍


 

Kuruluşun içinde bulunduğu durum ile ulaşmayı hedeflediği durum arasındaki yolu tarif eder .

Kuruluşun amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı sağlayacak yöntemleri belirlemesini gerektirir. Uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı taşımalıdır. 

Kuruluş kaynaklarının stratejik planda ortaya konulan amaç ve hedefleri ifade edecek şekilde hazırlanmasına, kaynakların kullanılmasının önceliklere dayandırılmasına ve hesap verme sorumluluğuna rehberlik etmelidir.

✔Stratejik Planlamada aşağıda belirtilen dört temel sorunun cevabının bulunması ile stratejilerin belirlenmesi gerekir.

👉Neredeyiz?

👉Nereye ulaşmak istiyoruz?

👉Ulaşmak istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz?✔ 

👉 Başarımız nasıl takip eder ve değerlendiririz? ✔


 🎯Stratejik Planlama Uygulama Aşamaları

1.) Kurumsal İş Analizi ( KİA) Aşaması;

Bu aşamada Kurumun Dış faktörlerinin ve iç faktörlerinin analizi yapılır . Kurumun risklerini fırsatlarını gelişim ve değişim alanlarının analiz edilerek kurumun nerede olduğuna dair durum analizi yapılır.

✔Karar Alma Süreçleri

Geleceğe Bakış Açısı Vizyonu

Sürdürülebilir Rekabet Avantajı

Sürdürülebilir Müşteri Avantajı

Kurum Kültürü
✔Organizasyonun Etkinliği

Kaynak Kullanım Verimliliği

Uyumlu Dengeli İşletme Modeli


2.) Kurumsal İş Analizinden ele edilen sonuçlar yönler ölçeğinde fırsatlar ve tehditler değerlendirilerek seçeneklerin ortaya konulması ile aksiyon planları belirlenir.
✔Hangi seçenek aksiyonumuzu belirleyecek öncelikler sıralanır ✔Kuruluşun var oluş gerekçesi Misyon ve Temel ilkeleri doğrultusunda, arzu edilen gelecek Vizyonuyla, stratejik amaç ve hedefler belirlenir.


 3.) Stratejik Amaç ve Hedefler doğrultusunda kurumun kısa – orta – uzun dönem spesifik, somut ölçülebilir hedefleri Kritik Başarı Faktörü belirlenir. 

Kurumun genel olarak belirlenmiş Kritik Başarı faktörü birimler düzeyine dağıtılarak her bir birimin kısa ve uzun dönem amaç ve hedeflere ulaşma yöntemi, detaylı iş planlarıyla bağlantılı hale getirilir. 

Her bir birimin Kritik Başarı faktörü hedefleri ve başarı endeksleri oluşturularak hedeflenir. 

Buradan kurumun finansal sonuçlar, müşteri , tedarikçi, sosyal paydaş ilişkileri ve organizasyonun etkinlik parametrelerinden Dengeli İşletme Karnesine ulaşılır.


 4.)İzleme, değerlendirme ve stratejik planlama doğrultusunda kurumun performansının en geç 6 ayda bir ölçümüdür. 

Kurumun belirleyeceği periyotta birim bazında Kritik Başarı faktörüne ulaşma hedef gerçekleştirme yüzdeleriyle ağırlık notlarının performans göstergelerinin değerlendirilmesidir. 

Yönetim Değerleme Karnesi, müşteri, çalışan, sosyal paydaşlar geri bildirimlerle gelişmeler izlenir takip edilir.


🎯Stratejik Planlama
👉Sonuçların planlanmasıdır. 

👉Değişimin ve dönüşümün planlanmasıdır.

👉Dinamiktir ve geleceği yönlendirir.

👉Gerçekçidir.

👉Kaliteli yönetimin aracıdır.

👉Hesap verme sorumluluğuna temel oluşturur.

 👉Katılımcı bir yaklaşımdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

  Günümüz rekabet şartlarında varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmeler için müşterileri ile iyi ilişkiler kurmaları ve müşterilerinde sürdürülebilir satışı gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Müşteriler ile kurulacak gelişim yönlü ilişkiler iş performansını belirleyen bir unsur olarak görülmekte ve bu bağlamda; satış gücü yönetimi ve satıcı kritik önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin satış gücünün önemli bir güç olarak algılaması ve satış gücü yönetimine daha fazla odaklanması gerekir.   SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLER İ  1.   Takım Çalışması Nedir? Ne Değildir? 👉Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışanların bir arada çalışması gerektiği, kendi yetenek ve bilgi birikimlerini birleştirerek, ekipteki diğer kişilerle işbirliği yapmasını sağlar. Etkin bir iletişim, rol paylaşımı ve koordinasyon sağlamak. 2.      Yönetici ve Liderlik Sanatı Proaktif Olma Proaktif Yönetici Nasıl Olunur? Z Kuşağı İle Entegrasyon 👉Çalışanların ve organiza...

SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ?

Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.  🔑Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.   Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır. Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.   🔑Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.  Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşaca...

BAŞARI İÇİN BİRLİK RUHUNU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 🎯✍

  İçsel Motivasyonu ve içsel özgüveni yüksek liderler birliği oluşturabilir. Biz kültürünün benimsenmesi , biz başaracağız , birlikte yapacağız ifadeleri ile kenetlenme zafer yolculuklarının başlangıç noktasıdır. Öğrenen gelişim yönü kuvvetli organizasyonlar , ulaşılabilir gerçekçi hedefler , uygulanabilir iş planı , etkili şeffaf iletişim , adaletli yönetim , öğreti odaklı geribildirim , özverili ekip çalışması , düşünen çalışanlar 1+1 >2 sinerjisine inanan takımlar birliği oluşturabilir. Birlik ruhu , ekip ruhu , biz kültürü oluşmasında en etkili faktör arif olan , adil olan ve zarif olan bir liderliğin ortaya çıkmasıdır.    Şu unutulmamalıdır. İnsanlar bilgeliğine inandıkları , adaletine güvendikleri ve sevdikleri liderlerle zafer yolculuklarına çıkarlar. Başarı da başarısızlıkta takım liderinin sorumluluğundadır. Takımın başarısızlığında kimse günah keçisi aramamalıdır. İşler kötüye gidiyorsa liderin sorumluluğu o ölçüde artar. Takım liderinin;  ✔Bilgili ve bi...