Ana içeriğe atla

✍STRATEJİK PLANLAMA (ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMEM)✍

 




Stratejik planlamanın başarısı için en önemli etken nedir? sorusuna cevap bulmak işin bir anket düzenledim. Gelen cevapların oranı;

    ✔Doğru mevcut durum analizi %42

    ✔Uygulanabilir planlama %14

    ✔Gerçekçi hedeflendirme %20

    ✔Stratejik planlamanın benimsenmesi %20

olarak gerçekleşti. 

Yazımın tamamında öncelikle Stratejik Planlamayı tanımlayarak bu dört etkenin önemini anlatmaya çalışacağım.

Stratejik Planlama; Şirketin içinde bulunduğu durum ile ulaşmayı hedeflediği durum arasındaki yolu tarif eder. Gelecekte şirketimizi konumlandıracağımız yere ulaşmak için yol haritamızın belirlenerek , tüm şirketi kapsayacak şekilde atılan adımların; makro ve mikro seviyede planlanmasıdır. 

Stratejilerin belirlenmesi gelecek için önemlidir ancak ;

Stratejilerin yaratıcı düşünceler ile uygulanabilir olması anket sonucunda %14 oranında cevaplansa da önemli bir etkendir. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için uygulanabilirliği olmayan bir planlamanın sürdürülebilir olması ve başarı getirmesi mümkün değildir.  

Stratejik düşünmenin ve stratejik değişimin benimsenmesini sağlamak ; değişim, ve sürdürülebilirliğin başarısı için ana etkendir. 

Anket sonuçlarında % 20 oranında cevaplanan etkeni ; özellikle patronların , yöneticilerin ve liderlerin özümsemesi(benimsemesi) ; tüm camianın buna inanmasını sağlayarak , bu ortak inançla camiaya birlik ruhu ve  biz kültürü ile hareket etme kabiliyetini kazandıracaktır. 

Şu unutulmamalıdır bir organizasyonda birlik ruhu ile hareket etme ve biz kültürü benimsenmiş ise oradan başarı hikayeleri çıkar.

Stratejik planlama sürecinde aşağıda belirttiğim dört temel sorunun cevabının bulunması ile stratejilerin belirlenmesi gerekir.

 👉Neredeyiz?

 👉 Nereye ulaşmak istiyoruz?

 👉Ulaşmak istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz?

 👉 Başarımız nasıl takip eder ve değerlendiririz? 

   1.) Neredeyiz?

Bu aşama planlamanın başlangıç noktasıdır.  Şirketin; Dış faktörlerinin ve İç faktörlerini analizi ile; risklerini, fırsatlarını, gelişim ve değişim alanlarının tespiti ile kurumun nerede olduğuna dair mevcut durum analizi yapılır. 

Gerçekçi bir mevcut durum analizi planlama temellerin sağlam atılmasını sağlayacaktır. Anket sonuçlarında %42 oranı benimde en önemli etken olarak gördüğüm Stratejik Planın başarı kriteridir. Objektif olarak şirketimizi değerlendirmeliyiz . Efsaneleşmiş ;  biz çok iyiyiz , bizi kimse yakalayamaz cümleleri (Kime göre? Neye göre?) güç zehirlenmesinden başka bir şey değildir. Nasıl gördüğümüze değil nasıl görüldüğümüze odaklanmalıyız. 

Şirketimizin ; 

        Karar Alma Süreçleri

       Geleceğe Bakış Açısı Vizyonu

       Sürdürülebilir Rekabet Avantajı

       Sürdürülebilir Müşteri Avantajı

       İşletme Kültürü

       İşletmenin Gelişim Yönü

       Organizasyonun Etkinliği

       Kaynak Kullanım Verimliliği

       Uyumlu Dengeli İşletme Modeli

Departmanlar bazında irdelenerek, mevcut durum ile ilgili sonuçların objektif bir şekilde elde edilmesi ve değerlendirilmesi gerekir.  

2.) Nereye ulaşmak istiyoruz?

Neredeyiz sorusunun anlaşılabilir ve objektif olarak cevaplanması ile fırsatlar ve tehditler değerlendirilerek gelişim seçeneklerinin ortaya konulması ve aksiyon planlarının oluşturulması aşamasıdır.

Mevcut durum analizinin doğru yapılması ; Şirketin varoluş gerekçesi , misyon ve temel ilkeler doğrultusunda hedeflenen gelecek vizyonuyla stratejik amaçları başarıya ulaştıracaktır. 

Anket sonuçlarında %25 oranında cevaplanan gerçekçi hedeflendirme ; işin temelinde doğru yapılan mevcut durum analizinin sonuçları ile şekillenir. Durumumuza ve gelişim yönümüze göre hedeflendirme yapmalıyız. Başarılı bir güreşçiyi şampiyon olacak futbol takımına kaleci yapamazsınız.

3.) Ulaşmak istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz?

Stratejik Amaç ve Hedefler doğrultusunda işletmenin kısa – orta – uzun dönem spesifik, somut ölçülebilir hedefleri ; birimler düzeyinde dağıtılarak her bir birimin kısa ve uzun dönem amaç ve hedeflere ulaşma yöntemi, detaylı iş planlarıyla bağlantılı hale getirilir.  

Bu aşamada ; ürünleri , hizmetleri ve süreçleri yinelemeli bir yaklaşım olan PUKÖ Döngüsünden yararlanmak doğru  olacaktır.

         PUKÖ DÖNGÜSÜ SÜRECİ

       Planla

       Uygula

       Kontrol et 

       Önlem al

İşin kimler tarafından; nerede , nasıl , ne zaman ve ne kadar sürede yapılacağının planlanması, yapılan planlamanın belirlenen kişiler ve yöntemlerle gerçekleştirilmesi, belirlenen hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrol edilmesi, olası sapmaların ilgili kişilere bildirilmesi ve planlanan faaliyetler ile yapılan uygulamalar arasında ortaya çıkan farklılıkların , sapmaların nedenleri araştırılırak, bunların ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sürecidir.  

4.) Başarımız nasıl takip eder ve değerlendiririz? 

İşletmenin  performansının stratejik hedefler doğrultusunda değerlendirilmesi eksik yönlerle ilgili iyileştirme faaliyetlerinin planlanması sonuç aşaması sürecidir.

Özetle

👉Stratejik planlamanın başarısı için ;etkin bir planlama , gerçekçi bir gelecek konumlandırma hedefi , doğru zamanlama , tüm şirket çalışanlarının plana inanması ve stratejik planı özümsemesi ,en önemlisi de çalışların düşü gücüne sahip çıkmak gerekir. 

👉Beyinlere odaklanırken ; yüreklere seslenmeyi de unutmayın......


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

  Günümüz rekabet şartlarında varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmeler için müşterileri ile iyi ilişkiler kurmaları ve müşterilerinde sürdürülebilir satışı gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Müşteriler ile kurulacak gelişim yönlü ilişkiler iş performansını belirleyen bir unsur olarak görülmekte ve bu bağlamda; satış gücü yönetimi ve satıcı kritik önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin satış gücünün önemli bir güç olarak algılaması ve satış gücü yönetimine daha fazla odaklanması gerekir.   SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLER İ  1.   Takım Çalışması Nedir? Ne Değildir? 👉Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışanların bir arada çalışması gerektiği, kendi yetenek ve bilgi birikimlerini birleştirerek, ekipteki diğer kişilerle işbirliği yapmasını sağlar. Etkin bir iletişim, rol paylaşımı ve koordinasyon sağlamak. 2.      Yönetici ve Liderlik Sanatı Proaktif Olma Proaktif Yönetici Nasıl Olunur? Z Kuşağı İle Entegrasyon 👉Çalışanların ve organiza...

SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ?

Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.  🔑Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.   Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır. Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.   🔑Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.  Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşaca...

BAŞARI İÇİN BİRLİK RUHUNU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 🎯✍

  İçsel Motivasyonu ve içsel özgüveni yüksek liderler birliği oluşturabilir. Biz kültürünün benimsenmesi , biz başaracağız , birlikte yapacağız ifadeleri ile kenetlenme zafer yolculuklarının başlangıç noktasıdır. Öğrenen gelişim yönü kuvvetli organizasyonlar , ulaşılabilir gerçekçi hedefler , uygulanabilir iş planı , etkili şeffaf iletişim , adaletli yönetim , öğreti odaklı geribildirim , özverili ekip çalışması , düşünen çalışanlar 1+1 >2 sinerjisine inanan takımlar birliği oluşturabilir. Birlik ruhu , ekip ruhu , biz kültürü oluşmasında en etkili faktör arif olan , adil olan ve zarif olan bir liderliğin ortaya çıkmasıdır.    Şu unutulmamalıdır. İnsanlar bilgeliğine inandıkları , adaletine güvendikleri ve sevdikleri liderlerle zafer yolculuklarına çıkarlar. Başarı da başarısızlıkta takım liderinin sorumluluğundadır. Takımın başarısızlığında kimse günah keçisi aramamalıdır. İşler kötüye gidiyorsa liderin sorumluluğu o ölçüde artar. Takım liderinin;  ✔Bilgili ve bi...