Ana içeriğe atla

SATIŞ HEDEFLERİMİZİ NASIL BELİRLEMELİYİZ. ?🎯✍


 

Satışta hedef belirleme ve hedefle yönetim süreçlerini yazmadan önce   efsaneleşmiş birkaç cümle yazmak yerinde olacak. 

👎Satış hedeflerimi  planlamama gerek yok hepsi aklımda benden daha iyi kimse bilemez.

👎Gelecek öngörülemez hedef işe yaramaz. Kervan yolda dizilir. 

👎Bırakın bu kağıt kürek işlerini çıkın satın. 

👎Nasıl olsa kazanıyorum satmaya devam edin bu böyle gider.

👎Bizi kimse yakalayamaz.

Satış '' Gerçekçi bir hedefiniz , uygulanabilir iş planınız ve  bir stratejiniz yoksa dünyanın en zor mesleğidir''✔

Satışta hedef olmadan gelişim ve değişim olmaz satış gücü performansı ortaya çıkmaz.

Yöneticilerin birinci önceliği satış hedeflerini belirlemek ve hedeflere ulaşmak için ekibini işe dahil ederek birlikte planlama yapmak olmalıdır.  

✍Satış Hedefi Belirleme Süreci ✍


1.) Hedef Belirleme

Şirketin ana hedefleri paralelinde satış gücü takımı üyelerinin bireysel olarak satış hedeflerinin belirlenmesi gerekir.

Ana hedeflerimizi belirlerken

✔ Sektörün geleceği hakkındaki düşünceler ?

✔Sektörün gelişim yönü?

✔Bizim gelişim yönümüz?

✔Gelecekte kendimizi konumlandırmayı hedeflediğimiz yer?

✔Gelecekteki fiziki ortamımız?

✔Pazardaki yerimiz?

✔Organizasyon yapımız?

✔Bölgenin ve ülkenin geleceğine ilişkin benimsenmiş görüşler?

sorularını analiz etmeli cevaplar ışığında ana hedeflerimizi belirlemeliyiz.

Takım üyelerinin yetkinliklerine göre görev dağılımı yapılmalı ,doğru konumlandırma ile bireysel hedeflendirmenin yapılması gerekir., Hedeflerin gerçekçi olması takım üyelerinin yaptıkları işe inanmalarını sağlayacak motivasyonu arttıracaktır.


Bireysel hedeflerin belirlenmesinde takım üyesinin;

✔Ürün bilgisi

✔Sektör bilgisi

✔Müşteri bilgisi

✔Rekabet bilgisi

✔Şirket bilgisi

✔Motivasyonu

gibi unsurlar dikkate alınmalıdır.


2.) Planlama

Hedeflere ulaşmak için işin yapılış şeklinin belirlenmesi sürecidir.  

✔Belirlenen zaman sonucunda ne kadar(ciro,ton) satış yapılacak ?

✔Hedef ulaşmak için hangi aksiyonları alacağız?

✔Hedeflerimize ulaşmak için diğer departmanlardan ne tür destekler alacağız?

✔Kim; Nerede? Ne zaman? Nasıl? aksiyonlar alacak?

✔Hedef müşteriler kimler?

✔Müşteri yaklaşımımız nasıl olacak?

soruların anlamlı karşılıklarının bulunması ile başlayan süreçte işin başarısı için temelin sağlam atılması gerekir. Bu aşamada en önemli unsur ; planın uygulanabilir olması,tüm üyelerin plana dahil edilmesi ve iş planına üyelerin  inanmalarını sağlamak gerekir.


3.) Kontrol 

Uygulanan iş planın ve süreçlerin her aşamasında kontrol edilip denetlenebilir olması ve takım üyelerinin hesap verme sorumluğunun kazandırılmış olması gerekir. Burada ana hedef sorgulama ile birlikte  aksayan yönlerin tespit edilmesi ve hedeflere ulaşmak için takım üyelerinin gelişimine , aksaklıkların ortadan kaldırılmasın odaklanmak olmalıdır. Takım yöneticisinin bilge olması , adaletli olması ve zarif olması bu süreçte daha fazla  önemlidir.

 

4.) Azim (İnanma)

Hedeflere ulaşmada takım üyesinin ; sabırlı ,kararlı ve azimli olması gerekir.

Takım üyesi ;

✔Gelecekte hedeflerimi gerçekleştirmek için neler yapmalıyım? sorusu ile güne başlamalıdır.

✔Sonuç alabilecek iş planı oluşturmalı ve işini geliştirmek için analizler yapmalıdır.

✔Değişen durumlara uyum sağlamalı , esnek olmalıdır.

✔Müşteri motivasyonunu yüksek tutmak için kendinden emin özgüvenli olmalıdır.

✔Hedeflerine ulaşmaya ve işin bütününe katkı sağlamaya odaklanmalıdır.


5.) Hedef Değerlendirme

Satış hedeflerinin gerçekleşmesi paralelinde düzenli olarak değerlendirilmesi gerekir. Pazarın gelişim yönü dikkate alınarak hedeflerde değişiklikler yapılabilir. Yapılan değişikliklerin pazar analizi yapılarak objektif olması gerekir.


👉Satışta hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ; Gerçekçi hedeflendirme , uygulanabilir iş planı , gelişim yönü kuvvetli takım üyeleri ve ekibini geliştiren hedef odaklı takım liderinin olması gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

  Günümüz rekabet şartlarında varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmeler için müşterileri ile iyi ilişkiler kurmaları ve müşterilerinde sürdürülebilir satışı gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Müşteriler ile kurulacak gelişim yönlü ilişkiler iş performansını belirleyen bir unsur olarak görülmekte ve bu bağlamda; satış gücü yönetimi ve satıcı kritik önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin satış gücünün önemli bir güç olarak algılaması ve satış gücü yönetimine daha fazla odaklanması gerekir.   SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLER İ  1.   Takım Çalışması Nedir? Ne Değildir? 👉Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışanların bir arada çalışması gerektiği, kendi yetenek ve bilgi birikimlerini birleştirerek, ekipteki diğer kişilerle işbirliği yapmasını sağlar. Etkin bir iletişim, rol paylaşımı ve koordinasyon sağlamak. 2.      Yönetici ve Liderlik Sanatı Proaktif Olma Proaktif Yönetici Nasıl Olunur? Z Kuşağı İle Entegrasyon 👉Çalışanların ve organiza...

SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ?

Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.  🔑Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.   Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır. Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.   🔑Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.  Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşaca...

BAŞARI İÇİN BİRLİK RUHUNU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 🎯✍

  İçsel Motivasyonu ve içsel özgüveni yüksek liderler birliği oluşturabilir. Biz kültürünün benimsenmesi , biz başaracağız , birlikte yapacağız ifadeleri ile kenetlenme zafer yolculuklarının başlangıç noktasıdır. Öğrenen gelişim yönü kuvvetli organizasyonlar , ulaşılabilir gerçekçi hedefler , uygulanabilir iş planı , etkili şeffaf iletişim , adaletli yönetim , öğreti odaklı geribildirim , özverili ekip çalışması , düşünen çalışanlar 1+1 >2 sinerjisine inanan takımlar birliği oluşturabilir. Birlik ruhu , ekip ruhu , biz kültürü oluşmasında en etkili faktör arif olan , adil olan ve zarif olan bir liderliğin ortaya çıkmasıdır.    Şu unutulmamalıdır. İnsanlar bilgeliğine inandıkları , adaletine güvendikleri ve sevdikleri liderlerle zafer yolculuklarına çıkarlar. Başarı da başarısızlıkta takım liderinin sorumluluğundadır. Takımın başarısızlığında kimse günah keçisi aramamalıdır. İşler kötüye gidiyorsa liderin sorumluluğu o ölçüde artar. Takım liderinin;  ✔Bilgili ve bi...