Ana içeriğe atla

YÖNETİCİ NEDEN BAŞARISIZ OLUR ? (ANKET SONUÇLARI )🎯✍

 


Yönetici ekip yönetiminde sizce neden başarısız olur ? sorusunu cevap bulmak için bir anket oluşturdum.

✔Ekibinin donanımsız olması %7

✔Yöneticinin adaletli olmaması %15

✔Ekibi ile mesafede dengesizlik %22

✔Yöneticinin donanımsız olması %56

Oranlarında cevaplar verildi. 

Bu anket sorularında dört  maddeyi hazırlarken ilk üç maddenin yöneticilik fonksiyonları olarak sonradan kazanılabilecek edinimsel bir davranış olduğunu düşündüm. 

Son maddede ise yöneticinin donanımsız olmasının tam tersi düşünüldüğünde  donanımlı olması; altyapı gerektiren , birikim gerektiren , gelişmişlik gerektiren etkin yöneticilik fonksiyonlarının olmazsa olmazıdır.

Bana göre yöneticinin etkin ve sürdürülebilir yönetici olması için  sahip olması gereken yetkinlikler aşağıda detaylandırdığım gibi olmalıdır.

Etkin yöneticinin , yönetebilmesi için temel olarak beş  temel fonksiyona sahip olması gerekir.

1.     1.) Yöneticilik Fonksiyonları

2.     2.) Deneyim

3.     3.) Kontrol / Check-Up

4.     4.) Kurallar

5.     5.) Yetkinlik – Beceri

Her bir fonksiyonu  detaylandırdığımızda ;

1.YÖNETİCİLİK FONKSİYONU

·         - Planlama yeteneğinin kuvvetli olması gerekir. İşin bütününü              özetlemesi ve büyük resmin tamamına hakim olması gerekir.               Gerçekçi , uygulanabilir iş planı yapması ,planlamaya ekibini             dahil etmesi ekibinin planı benimsemesini sağlayacaktır.                     sağlayacaktır.

·         - Etkin iletişim yeteneğine sahip olması gerekir. Kimlerle                     iletişimini geliştirmelidir ;  müşteriler , tedarikçiler , üst                       iletişim  (üst yönetim ) , alt iletişim ( alt kadro çalışanlar ) ve             iç iletişim (takım iletişimi)

2. DENEYİM

Etkin yönetici deneyim geçmişi olan kendini donatabilen olmalıdır . Nasıl kendini donatmalıdır?

·         - Öğrenilmiş dersler, geçmiş başarı ve başarısızlıklardan öğreti             çıkarma tecrübe de diyebiliriz.

·         - Yönetim deneyimi , yönettiği organizasyonlar ,başarı                          hikayeleri

·         - Müşteri deneyimi , işi, ile ilgili paydaşların yönetimi                           ,yönlendirilmesi , faaliyetlerinin sürekliliği. 

           - Pazar deneyimi; faaliyette bulunduğu pazarını takip etmek ,               pazarının gelişim yönüne göre yönlendirme yapma ve şirketi             konumlandırma. 

3.KONTROL- CHECK-UP

İşinin her aşamasında kontrolü elden bırakmamalı , nelere sahip olduğunu , neleri geliştirmesi gerektiğini bilmelidir. Yönettiği ekibini ve camiayı gelişim ve değişime odaklandırmalı bu yönde eğitimler ve destek vermeli , önder olmalıdır.

4. KURALLAR

İşin yapılış şekli ve yönetimi ile ilgili bütün kuralları belirlemeli yazılı hale getirmeli tüm camianın bu kurallara inanmasını ve uygulamasını sağlamalıdır. Belirlenmiş olan kuralların etik değerlere aykırı olmaması adalet duygusunun gelişimi ile güven kültürünün oluşmasını sağlayacaktır.

5.YETKİNLİK – BECERİ

·        - Eğitim ; iyi bir eğitim süreci geçirmelidir. Aile eğitimi ,                       öğretim ve özellikle ahlaki eğitim.

·         - Kendini Geliştirme ; işi ile ilgili sürekli araştırmalı , bilgi için              istekli olmalı ve okumayı sevmelidir.

·         - Tasarım ; iş süreçleri tasarımında başarılı olmalı , kaynak                    kullanımında yönlendirici olmalı , insan kaynağı , teknoloji                kaynağı

·        - Karar Alma ; tercih etmede isabetli olmalı , ölçme ve                           değerlendirmede şeffaf olmalı ve bilgi kaynaklarına hakim                 olmalıdır.

·         - Görev Yetki Sorumlulukların Paylaşımı ; görev ve yetki                     dağıtımda doğru konumlandırmalar yaparak, takımını                         yönetmelidir. Takımının hedeflerini oluşturmalı ,                                 performanslarını takip etmeli , kendi motivasyonunu ve                       takımının motivasyonunu yüksek tutarak , gelişim yönlü                     eğitimler vermelidir.

S  Sürdürülebilir yöneticilik için bana göre ana yetkinlik ;  donanımlı olmaktır....

B  👉Beyinlere odaklanırken ; yüreklere seslenmeyi unutmayın......



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

  Günümüz rekabet şartlarında varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmeler için müşterileri ile iyi ilişkiler kurmaları ve müşterilerinde sürdürülebilir satışı gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Müşteriler ile kurulacak gelişim yönlü ilişkiler iş performansını belirleyen bir unsur olarak görülmekte ve bu bağlamda; satış gücü yönetimi ve satıcı kritik önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin satış gücünün önemli bir güç olarak algılaması ve satış gücü yönetimine daha fazla odaklanması gerekir.   SATIŞ AKADEMİSİ EĞİTİMLER İ  1.   Takım Çalışması Nedir? Ne Değildir? 👉Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışanların bir arada çalışması gerektiği, kendi yetenek ve bilgi birikimlerini birleştirerek, ekipteki diğer kişilerle işbirliği yapmasını sağlar. Etkin bir iletişim, rol paylaşımı ve koordinasyon sağlamak. 2.      Yönetici ve Liderlik Sanatı Proaktif Olma Proaktif Yönetici Nasıl Olunur? Z Kuşağı İle Entegrasyon 👉Çalışanların ve organiza...

BAŞARI İÇİN BİRLİK RUHUNU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 🎯✍

  İçsel Motivasyonu ve içsel özgüveni yüksek liderler birliği oluşturabilir. Biz kültürünün benimsenmesi , biz başaracağız , birlikte yapacağız ifadeleri ile kenetlenme zafer yolculuklarının başlangıç noktasıdır. Öğrenen gelişim yönü kuvvetli organizasyonlar , ulaşılabilir gerçekçi hedefler , uygulanabilir iş planı , etkili şeffaf iletişim , adaletli yönetim , öğreti odaklı geribildirim , özverili ekip çalışması , düşünen çalışanlar 1+1 >2 sinerjisine inanan takımlar birliği oluşturabilir. Birlik ruhu , ekip ruhu , biz kültürü oluşmasında en etkili faktör arif olan , adil olan ve zarif olan bir liderliğin ortaya çıkmasıdır.    Şu unutulmamalıdır. İnsanlar bilgeliğine inandıkları , adaletine güvendikleri ve sevdikleri liderlerle zafer yolculuklarına çıkarlar. Başarı da başarısızlıkta takım liderinin sorumluluğundadır. Takımın başarısızlığında kimse günah keçisi aramamalıdır. İşler kötüye gidiyorsa liderin sorumluluğu o ölçüde artar. Takım liderinin;  ✔Bilgili ve bi...

SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ?

Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.  🔑Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.   Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır. Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.   🔑Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.  Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşaca...